Nytt telefonnummer

Glad vår till er alla!

Vävstugan/garnstallet i Pargas har nu nytt telefonnummer

044 9835 352

mvh Beatrice

För finskt hantverk

#lyckanleverihantverket

Den normala vardagen och rutinerna har splittrats överallt i Finland. Det är frustrerande och tillför oroliga känslor hos människan. Det är därför bra att hitta på aktiviteter för både huvud och händer, för att komma på andra tankar, och vad är inte bättre än just handarbete. Låt ditt sinne vila medan dina händer jobbar och glöm världens bekymmer runt omkring dig.

Coronaviruset drabbar också företagarna i hantverksbranschen samt Taito-organisationens regionala föreningar. Vi är allt som allt 17 föreningar runtom i Finland. Vi har verksamhet på många håll som sysselsätter många människor. Vi är oroade över hur ni alla, vänner av handarbete, klarar er i era förminskade hantverkskretsar och tillika mycket fundersamma över vår egen framtid.

Nu är det läge att understöda finskt hantverk. Genom att handla produkter, material och handarbetspaket på våra nätbutiker understöder du tillika det finska hantverkets historia. Samtidigt skaffar du trevlig sysselsättning för lugna dagar.

Du hittar alla regionala föreningar på Taitos hemsida. Där kan du kontrollera hur din egen förenings verksamhetslokal och nätbutik har öppet. Den nationella nätbutiken taitoshop.fi  samt Åbolands hantverks egen nätbutik gullkrona.fi betjänar er dygnet runt, var du än är.

Framför allt tar vi hand om oss själva, men även om vår bransch. Nu om någonsin är det tid att uppmärksamma sina inköp och att ansvarsfullt välja
en inhemsk producent.

(skriven av Tuula Ruusumaa, Taito Pirkanmaa)
 ​#onnielääkäsityössä #tuenkäsityötä

Pyssla tovade påskägg hemma!

Tillverka ett tovat påskägg till Pargas stads påskträd. Hämta GRATIS materialpåse från hantverkscentrets eller Gullkrona buitks trappa. Returnera det färdiga påskägget till samma ställe senast 7.4.2020. Instruktionsvideon hittar du här!
 

Färgarens himmel 14.4.2020

Hur omvandlas den finska fårens ull till vacka sjalar i olika färger? Kom med och lyssna på Hannele Köngäs som berättar om växrfärgning och om sitt arbete som hantverkare.

Tid: 14.4.2020 kl. 18:00-20:15, dörrarna öppnas 17:30.
Plats: Klockarståget 5, Pargas
Föreläsningen gratis. Frivillig kaffeavgift.

Deltagandet förutsätter anmälning. Ett begränsat antal platser. 

Anmäl dig här!

Föreläsningen hör till Vårkultur-programmet.

Molla Mills -turné

I Pargas 27.4. kl.17:30. Anmäl dig med!

Anmälningsblanketten öppnas på taito.fi lördagen den 18.1.2020 kl. 9:00. Här direktlänk till blanketten.

Klicka på bilden för att se Mollas hälsning.

Tälj din egen virknål med Molla Mills

Den internationellt kända virtuosen i modern virkning Molla Mills kommer att besöka alla Taitoföreningar i Finland i april-maj för att visa hur man kan tälja sin egen virknål och tala om virkning. Under våren hålls ett kurstillfälle på sjutton orter med låg tröskel till täljning. Kursdeltagarna får med sig ett vackert och praktiskt egentillverkat hantverksredskap. På detta sätt vill vi uppmuntra även dem som föredrar hantverkstekniker med mjuka material att prova på täljning, årets hantverksteknik 2020.

Molla Millsin täljverkstad räcker 2,5 timmar och kursavgiften är 15€. Avgiften betalas på plats.

Hantverkscenter: Klockarståget 5, Pargas, tel.02 458 3877.


 

År 2020 täljer vi

Årets hantverksteknik är täljning.

Julens grötfest är förbi men om ett år behöve grötskeden igen. Hur skulle gröten smaka med en sked som du täljt själv? På videon nedan (klicka på bilden) ser du Uolevi Nurmis instruktioner hur tillverkningen av en sked går till.

Pärlbroderikurs i Åbo 8.2.2020


Dekorativ historia i teori och praktik.
Lördag 8.2.2020 kl. 9:00-18:00
Lärare Riikka Santonen. (Ateljé Riikka Santonen, Raumo)
Läraren talar finska men översättning erbjuds av Kristiina Juvas.
Plats: Tavastgatan 30D, 33-34, Svenska folkskolans vänner.

På kursen lär du dig grunderna i pärlbroderi. Vi sätter oss nogrannare in i användningen av pärlor som dekoration i stilinriktning jugend- och art deco samt i pärlornas guldperiod, 1800-talet. 

Material till övningsuppgifterna kan köpas av läraren.

Deltagaravgift 30€

KURSEN ÄR FULL!
men du kan fortfarande anmäla en reservplats på blanketten under!

Anmälningsblankett

OBS. Övriga kurser våren 2020 hittar du på kurssidan.

Anmälan till vårens hantverksbad har öppnat!

Kom med på ett mysigt hantverksbad med ditt barn, barnbarn eller gudbarn!

På Hantverksbadet bekantar vi oss med olika material, färger och former på både finska och svenska. Vi leker, spelar spel och handarbetar.

Hantverksbaden riktar sig till finsk- och svenskspråkiga barn i åldern 2-6 år. Barnen deltar i verksamheten tillsammans med en vuxen.

Under vårterminen 2020 ordnar vi hantverksbad i Pargas och Åbo.

Mera information och anmälan hittar du här.

Anmälningen till Hantverksskolan har börjat!Reservera din plats för terminen 2019-2020 i Pargas här och i Kimito här.

Hantverksbad i Pargas våren 2019

Varifrån kommer ylle? Hur känns och doftar olika träslag? Kan man spela spel med grytlappar? Vad heter triangel på finska?

På Hantverksbadet bekantar vi oss med olika material, färger och former på både finska och svenska. Sinnena och den visuella världen är i fokus men verksamheten styrs även med ramsor och lekar.

Hantverksbaden fungerar samtidigt som språkbad. Vi får lära oss ord och ramsor på det andra inhemska språket och får vänner över språkgränserna.

Läs mer om kurserna och anmäl dig här.